Zapečená mastnota a mastné škvrny sú nejednej gazdinke nočnou morou, pretože sa jedná o znečistenie toho najvyššieho rangu. Podstata jej odolnosti sa skrýva v jej uchytávaní. Toto zapečená mastnota sa totižto zachytáva hlbšie v povrchu látky a to jej zabezpečuje takú odolnosť pri čistení. Na to, aby sme ju dostali von potrebujeme buď veľkú silu a vytrvalosť, alebo technológiu, ktorá to zvládne za Vás.
Asi nikoho neprekvapí, že najhoršie formy zapečenej mastnoty nájdeme na kuchynských spotrebičoch, varnej doske a v používanej trúbe. Dosť často ju nie je problém nájsť ani v miestnostiach, kde obedujeme a to môže byť na kobercoch, v jedálni či obývačke, prípadne na samotnej sedacej súprave. Ak sa Vám zdá, že je to aj Váš prípad, netreba zbytočne hádzať flintu do žita, pretože v súčasnosti už existujú rôzne spôsoby, ako sa takýto mastných škvŕn zbaviť. Toto je presne miesto, kde sa o nich dočítate viac.
Kuchyňa a jej najhoršia ozdoba
Kuchyňa je prapočiatkom všetkých mastných škvŕn. Mastnota či zapečené škvrny sa tu prakticky lepia na každý predmet či už je to linka, digestor alebo mikrovlnná trúba. Mastnota sa rada ešte za čerstva spojí s prachom, potravinami a ostatným znečistením a na poriadnu fušku máte zarobené. Potom upratovanie Pezinok nebudete mať také jednoduché. Chvála bohu moderná doba postúpila na toľko, že sú nám k dispozícií viaceré spôsoby, ako sa s ňou popasovať. Jedna z možností je použiť kvalitný parný čistič a tá druhá spočíva v kvalitných ekologických čistiacich prostriedkoch do biologických čističiek. O týchto prípravkoch Vám radi porozprávame ako odborníci na upratovacie a hĺbkovo tepovacie práce.
Čistite pomocou parného čističa
Takéto čistenie je maximálne praktické. Stačí si zaobstarať kvalitný parný čistič a pustiť sa do práce. Princíp spočíva v prudkom vypúšťaní pary cez úzku trysku. Týmto spôsobom para mastnotu rozpúšťa a zároveň ju vyháňa z pórov a Vy ju len poutierate. Pri tomto postupe sa netreba báť používať parný čistič aj na spotrebiče, pretože sa jedná o suchú paru, pri ktorej sa nevytvára príliš veľké množstvo vody. Nespornou výhodou je tiež používanie ideálne destilovanej vody bez chemických čistiacich prostriedkov, ktoré by zbytočne zaťažovali prostredie, kde si varíte. Ďalšími výhodami je veľká efektivita, rýchlosť akou čistíme a dezinfekčné vlastnosti pary.
Mastnota na čalúnení
Mastné fľaky na čalúnení určite nie sú ničím výnimočným, nájdeme ich totižto všade, kde sa pohybujeme s jedlo. Ich odstránenie z čalúnenia nie je ale nič jednoduchého a treba na to profesionálny postup. Mastnota sa zažiera hlboko do vlákien látky a na jej odstránenie je vecou individuality čisteného materiálu až tak, že v niektorých prípadoch môže byť problém. Preto si treba dávať pozor a každé upratovanie, čistenie či hĺbkové tepovanie bude o poznanie jednoduchšie.